Co za chleb

„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Kościerzynie posiada status członka Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europa, który otrzymało za produkcję chleba wiejskiego z ziemniakami charakteryzującego się unikatowym smakiem i tradycyjną recepturą.
Chleb wiejski z ziemniakami to jeden z najsmaczniejszych polskich chlebów mieszanych, pszenno żytnich z minimalną tylko przewagą mąki pszennej. Proporcję obu mąk, zakwas a także dodatek ziemniaków powoduje , że miękisz jest wspaniale wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Receptura na chleb wiejski z ziemniakami sporządzona jest na zakwasie oraz z niewielkim dodatkiem świeżych drożdży.
Chleb z dodatkiem roztartych gotowanych ziemniaków to jeden ze specjałów kaszubskich, jest to powrót do tradycyjnych przepisów i tradycyjnych sposobów wypieku chleba. Nasza piekarnia wypieka chleby, do przygotowania których używa się tylko naturalnych składników. Zachowują one długo świeżość i smakują znakomicie.

Komentarze wyłączone.